Daniel Hundák: šancu v MFK Bytča vnímam ako reštart kariéry

4.2.2024

Na úvod zopár údajov: výška 194 cm, ročník narodenia 2000, post útočník, modrý dres, Liga majstrov a priezvisko začínajúce na písmeno H. Nie, v tomto prípade nejde o nórsku mašinu na góly z Manchestru City Erlinga Haalanda. Takmer identické indície nás ale dovedú aj do Bytče. Predstavujeme vám posilu do útoku MFK Bytča do jarnej časti prebiehajúcej sezóny, ktorou je Daniel Hundák.


Pre tých, ktorí trochu pozornejšie sledujú futbal v Bytči, určite už dlhšie registrujú toto meno v spojitosti s výberom U17. Toho sa ujal z pozície trénera už v jarnej časti minulej sezóny, keď ho preberal po svojom predchodcovi Róbertovi Comovi a v tej prebiehajúcej so sedemnástkou prezimuje na výbornom 5. mieste. My si ho ale teraz ideme predstaviť predovšetkým ako hráča. Do MFK Bytča prestúpil ešte v lete z Bánovej. Prečo sa ešte neobjavil na trávniku, aká bola jeho hráčska minulosť a ako vníma súčasné angažmán sa dozviete v rozhovore. Pre úplnosť treba dodať, že pred spomínanú Ligu majstrov musíme uviesť prívlastok „Youth“. Zatiaľ. Ktovie...


Hneď na úvod sa musím opýtať. Málokedy musím zdvíhať hlavu, keď sa s niekým rozprávam. Koľko meriaš?

194 cm.

Tento rozhovor som chcel spraviť ešte pred začiatkom tejto sezóny s podtitulom, že MFK odpálila prestupovú bombu. Musel som ho však posunúť na neskôr, keďže tento titulok by nielen obrazne, ale aj doslovne pokrivkával. V tom čase si totiž chodil ešte o barlách. Povedzme to teda tak, že v lete sa zapálila zápalná šnúra a čakalo sa na detonáciu. O aké vtedy zranenie išlo?

V marci minulého roka počas zápasu v Nových Zámkoch som musel opustiť ihrisko s bolesťou v kolene. O týždeň pri artroskopii sa bohužiaľ potvrdil roztrhnutý predný skrížený väz v ľavom kolene. A vtedy som už vedel, že ma čaká ďalšia operácia a približne ročná prestávka od futbalu.

V týchto dňoch si sa zapojil do zimnej prípravy. Si už v stave, aby si zasiahol aj do úvodných prípravných zápasov na jarnú časť?

V ostatných dňoch sa postupne zapájam do tréningového procesu ako napríklad do prihrávkových cvičení, ale zatiaľ nie som v stave, aby som mohol zasiahnuť do prípravných zápasov. Pod dohľadom fyzioterapeuta Marka Kopasa sa snažím, aby som bol čo najskôr pripravený na 100%.

Poďme k tvojím futbalovým začiatkom. Keďže si rodený Bytčan, začínal si tu aj s futbalom. Následne si sa presunul do mládežníckej akadémie MŠK Žilina, kde si pôsobil v jej juniorských kategóriách až po U19. Ako si spomínaš a ako hodnotíš túto futbalovú etapu?

Túto etapu života vnímam veľmi pozitívne, myslím si, že mi dala veľa po futbalovej, ale aj po osobnostnej, či ľudskej stránke. Spoznal som tam veľa nových ľudí a kamarátov. Účinkovanie v MŠK Žilina ma naučilo k zodpovednosti, keď už v mladom veku som si musel plniť určité povinnosti spojené s futbalom a školou.

Špecializovaný portál transfermarkt.com eviduje pri tvojom mene aj štart v UEFA Youth League tzv. v juniorskej Lige majstrov. V zápase s francúzskym Montpellierom si v drese MŠK Žilina odohral 45 minút. Ako si spomínaš na tento zápas?

Na tento zápas sa nedá zabudnúť, pretože si myslím, že mládežnícka Liga majstrov je vrchol dorasteneckého futbalu. Síce výsledok (pozn. 0:2) nebol podľa našich predstáv, ale do ďalších zápasov nám to dalo veľa skúsenosti a som rád, že som v takomto zápase mohol hrať, no škoda, že sme sa nedostali ďalej (pozn. mladí „šošoni“ vypadli po súčte zápasov 1:7 v prvom kole súťaže).

V druhej lige si v drese Dubnice, Púchova a Považskej Bystrice odohral doteraz dovedna 44 zápasov. Ako hodnotíš pôsobenia v týchto kluboch?

Vnímam túto súťaž ako kvalitnú, veľmi vyrovnanú a myslím si, že sa v nej pohybuje veľa talentovaných hráčov. Z každého jedného pôsobiska som si niečo pozitívne vzal. Po skončení v doraste Žiliny som šiel na hosťovanie do Dubnice, kde sa nám v tej sezóne podarilo vyhrať druhú ligu, avšak kvôli covidu prvý tím druhej ligy nepostupoval priamo ale musel hrať baráž, v ktorej sme neuspeli s Nitrou.

Na Púchov spomínam veľmi rád, pretože ma trénoval pán tréner Cifranič, od ktorého som sa veľa naučil. A aj keď som v Považskej veľa príležitostí nedostal, som rád, že som mohol v tomto klube pôsobiť.

S akými osobnými ambíciami ideš do jarnej časti? Predpokladám, že u teba to bude v drese Bytče motivácia navyše ukázať sa v čom najlepšom svetle v meste odkiaľ pochádzaš a kde aj žiješ?

Moje osobné ambície sú, aby mi v prvom rade slúžilo zdravie, mohol som sa vrátiť na futbalové trávniky a spolu s mužstvom zabojovať o postup. Samozrejme, ako ste povedali, keďže som Bytčan mám o motiváciu postarané.

Nebude to aj akýsi pokus o reštart kariéry po dlhodobom zranení?

Určite to vnímam ako reštart, pretože to bola dlhá prestávka v hráčskej kariére. Aj keď začiatky bývajú ťažké, verím že sa do toho opäť dostanem. Cez túto pauzu mi klub MFK Bytča ponúkol rolu trénera kategórie U17, za čo som im veľmi vďačný a aj preto chcem po zranení začať práve v Bytči.

Od jarnej časti teda budeš pôsobiť v MFK Bytča v dvojroli trénera a hráča. Si na to pripravený a máš už zladený tréningový proces?

V klube to máme nastavené tak, že stíham obidva tréningy. Je to pre mňa niečo nové a teším sa na túto výzvu.