Zavŕši MFK Bytča v sezóne 2023/24 postupový hattrick?

4.8.2023

Posunie sa MFK Bytča na pomyselnom futbalovom rebríku o ďalšiu priečku smerom nahor? Predpoklady na to sú, poďme si ich rozmeniť na drobné.


Káder

Mužstvo MFK Bytča vstúpi do novej sezóny s osvedčenými oporami, s ktorými v minulej sezóne dosiahol unikátne double - víťazstvo v lige a triumf v Prezidentskom pohári. Kostra mužstva bude v budúcej sezóne doplnená o sexteto mladých „dravcov“ (Kaštan, Uriček, Pavlík, Hrtánek, Zajac, Knapec) z výberu U19. Tréner Stanislav Lojdl od omladenia kádra očakáva dynamickejší herný prejav mužstva.

Fokus na ligu

Hráči si v minulej sezóne okúsili ako je to hrať pod tlakom, keďže klub mal ambíciu postúpiť do V. ligy a zároveň sa usiloval o víťazstvo v premiérovom ročníku Prezidentského pohára. Sčítané a potrhnuté - fyzicky a psychicky náročná sezóna s porciou tridsaťtri zápasov, čo znamenalo sedem „anglických“ týždňov, z toho päť v jesennej časti. Viac a ako dosť na chlapov, ktorí majú amatérsky štatút. MFK Bytča sa chce v budúcej sezóne plne sústrediť na ligu, takže žiadna súťaž navyše. Do Slovnaft Cupu sme sa aj z tohto dôvodu tento rok neprihlásili.

Faktor Pečovský

Hrajúca legenda prisľúbila ešte jednu sezónu v drese MFK Bytča. Verte, že urobí všetko preto a spoluhráči preňho, aby to bola rozlúčka víťazná, postupová. Jeho prínos pre mužstvo cítiť aj zo slov trénera Lojdla: „Je neuveriteľné vidieť jeho pokoru, každý ho má rád. Dobre zapadol do Bytče, je tu spokojný a na jar patril medzi našich najlepších hráčov.“ Apropo, pamätáte kto skóroval vo finále ligy, v zápase s Višňovým?

Fanúšikovia

Ak vytvoríte prostredie ako v záverečných zápasoch Prezidentského pohára a so zápasom s Višňovým, v budúcej sezóne bude štadión MFK Bytča pre súperov nedobytná pevnosť.

Bez lokálneho derby

Spomínate na derby v Predmieri? Domáci po víťazstve 3:0 takmer odpálili dedinský ohňostroj, miestny hlásateľ záverečnú hodinu doslova odspieval, tržby v miestnych bufetoch určite dosiahli sezónne maximá. Ak tomu prirátame domácu remízu s týmto súperom, z dvoch zápasov sme vydolovali jeden bod. V zápase v susednej Kotešovej dlho svietil na ukazovateli stav 0:0, namotivovaní domáci srdnato bojovali, až v záverečnej polhodine sa roztrhlo vrece s gólmi a tak sme si mohli priviesť víťazstvo 5:0.

Takéto zápasy nás v budúcej sezóne už nečakajú. Naopak hráčov čakajú výjazdy na sever Oravy, Liptov, či do Turca.

Momentka zo zápasu MFK Bytča - TJ Družstevník Bitarová

Ambície

MFK Bytča svoje ambície alibisticky neskrýva a asi ako jediné z mužstiev deklaruje, že jeho cieľom v budúcej sezóne bude opäť postúpiť. Ambície vychádzajú zo sily kádra, zázemia klubu, ale aj zo skúseností z priamej konfrontácie s mužstvami zo IV. a V. ligy, či už to boli prípravné zápasy alebo aj súťažné. Konfrontácia s ŠK Belá v 1. kole Slovnaft Cupu v sezóne 2022/23 vyznela jasne v prospech MFK Bytča. Súpera sme na domácom trávniku pred 400 divákmi rozdrvili 7:3. V súťaži nás síce nečaká lokálne derby, ale aj tak v nej bude MFK Bytča vyčnievať nielen kvôli faktu, že je jediné okresné mesto, ale aj zo spomenutých postupových ambícií. A to pre mnohé kluby bude určite motivácia naviac. Ťažko však posúdiť, akú úroveň má V.liga ako celok. Tréner Stanislav Lojdl v rozhovore pre Žilinský večerník na margo kvality 6. ligy, z ktorej sme tento rok postúpili si totiž len povzdychol. „Sme radi, že ideme vyššie, lebo úroveň týchto súťaží klesá. V 6. lige boli možno niektoré tímy slabšie než v okresnej súťaži.“ Uvidíme, aký výkonnostný rozdiel bude medzi V. a VI. ligou .

Konkurenti

Tak toto je jedna veľká neznáma. OFK Teplička? Víťaz ostatnej sezóny, ktorý však miestenku prenechal v poradí druhému mužstvu v tabuľke, Tvrdošínu. Faktom je, že tabuľkovo nevyčnieval ani jeden ani druhý tím. Šesť resp. sedem prehier je skrátka dosť. To, že Teplička nevyužila možnosť hrať IV. ligu, vychádzalo z toho, že klub v ostatnom období prechádzal náročným obdobím, čo vyústilo aj do situácie, že museli obetovať svoj B-tím. V tejto sezóne má klub podľa slov trénera Juraja Maliňáka ambíciu stabilizovať situáciu a určite s ňou treba rátať v boji o horné priečky tabuľky. Medzi kluby, ktoré deklarovali útok na prvú päťku patrí Rosina a Belá. Rosina svoje ambície opiera o výbornú jarnú časť ostatnej sezóny a v tej budúcej sa budú snažiť predvádzať podobne ako MFK Bytča technický futbal. To môže byť pre našich fanúšikov záujmavá konfrontácia. Pravdepodobne len do počtu bude zostupujúci zo IV. ligy, Liptovský Hrádok, ktorý zakončil ročník 2022/23 s tristnou bilanciou 26 prehier z 26 zápasov so skóre 2:170(!). Nie je to náhoda, keďže jeho pád začal už po sezóne 2021/22 a pravdepodobne sa nezastaví ani túto sezónu.

Nechajme sa teda prekvapiť. V prognóze nie sú samozrejme zahrnuté nepredvídateľné a zradné faktory ako strata formy, či zranenia, ktoré môžu skmplikovať aj najlepšie pripravenému klubu. Veď ako znejú otrepané futbalové frázy? Lopta je guľatá, každý zápas začína za stavu 0:0, atď. Ako to celé dopadne, uvidíme 16. júna 2024 po záverečnom 26. kole.