Stanislav Lojdl: Tento ročník ukazuje, že 4. liga bude mimoriadne silná a vyrovnaná

5.9.2024

O štarte do novej sezóny, v ktorej opäť figurujeme ako nováčik súťaže, posilách MFK Bytča a o aktuálnom zápase s Makovom sme sa rozprávali s trénerom a športovým riaditeľom klubu Stanislavom Lojdlom.



Bytča začala sezónu štýlovo, keď ako nováčik súťaže nadelila poltucet Kováčovej potom však prišli aj bodové straty a momentálne sme s bilanciou dve výhry, jedna remíza a dve prehry na šiestom mieste tabuľky. Samozrejme je tu aj Slovnaft cup, v ktorom sme sa po výhrach vo Vysokej a doma s Popradom prebojovali už do 3. kola, v ktorom sa 25. septembra o 15:30 stretneme s Tatranom Liptovský Mikuláš. Ako hodnotíš úvod sezóny?

Súťaž sa len rozbehla a je príliš skoro niečo hodnotiť. V pohári sme v 3. kole, čo je pozitívne na druhej strane posledná domáca prehra s Oravským Veselým mrzí. Treba si ale uvedomiť, že za 6 dní sme odohrali 3 ťažké zápasy a v týchto extrémnych horúčavách to bolo náročné. Nejdem sa ale vyhovárať, urobili sme dve hrúbky v obrane a tie nás stáli zápas. Pritom v prvom polčase sme zahodili dve obrovské príležitosti ale na „keby“ sa nehrá.

V 4. lige má Bytča odohratých úvodných päť kôl, ako ju zatiaľ vnímaš?

Tento ročník ukazuje, že 4. liga bude mimoriadne silná a vyrovnaná. Nevidím tu žiadneho výrazného favorita ani outsidera.

Obrana s A. Tkáčom medzi tromi žrďami funguje až na zápas s Oravským Veselým, kde sme spravili zopár chýb a žiaľ boli aj potrestané zatiaľ spoľahlivo, s Popradom priam ukážkovo. Čo útok? Nezvlhol nám trochu pušný prach, keďže od úvodnej kanonády sme v lige strelili jeden gól z hry v ostatných štyroch zápasoch v lige?

Pracujem s mladými hráčmi a ešte nemajú stabilnú výkonnosť. Tento problém sme mali aj na začiatku minulého ročníka. Verím, že v najbližších zápasoch budeme šance premieňať a zlomíme zápasy v náš prospech.

MFK Bytča prešla pred sezónou takmer kompletnou generačnou obmenou keď v 1.kole novej sezóny sa na trávniku objavili len dvaja tridsiatnici (Petruš a kapitán Mravec) s vekovým priemerom 23 rokov a až 8 hráčov prešlo niektorou z bytčianskych mládežníckych kategórií. Píšeme už novú kapitolu futbalu v Bytči, tak ako ste si ju naplánovali, keď ste s Robom Boženíkom vstupovali do klubu?

Hrať s mladými hráčmi prináša určité riziko, že nebudete mať hneď výsledky. Na druhej strane ak to robíte dobre, výsledky sa neskôr dostavia. Snažíme sa pracovať koncepčne a aby to všetko malo určitú logiku. V minulosti Bytča hrávala vysoké súťaže, ale mládež na takej úrovni nikdy nemala. Založili sme aj dievčenský futbal a to je vyslovene stratová záležitosť. Musím sa poďakovať mestu Bytča a všetkým sponzorom, ktorí nás podporujú. Bez ich pomoci by táto práca nebola možná.

Jedným z ôsmich odchovancov, ktorí sa objavili už od 1. kola na trávnikoch je aj Gabriel Gaňa. Ten sa trochu okľukou cez Púchov, Skalicu, český Lanžhot a Makov vrátil naspäť do Bytče. Priblížil by si o akého hráča ide?

Na svoj vek toho pochodil už naozaj dosť. Je to typ poctivého futbalistu, ktorý nevynechá jeden tréning a dobre sa s ním pracuje. Na druhej strane musí pochopiť, že už nehrá detský futbal. Potrebuje zlepšiť agresivitu v súbojoch a mať určité štatistiky, ktoré jeho post vyžaduje. Verím, že adaptáciu v mužskom futbale zvládne a časom bude pre nás výraznou oporou.

Ďalší hráč Stanislav Tichý sa hneď v prvom zápase takmer uviedol gólom. Ten mu bol v zápase s Osrblím odobratý a správne pripísaný hosťujúcemu obrancovi ako vlastný. Výborne mu vyšiel aj prvý polčas Slovnaft cupu s Popradom. Ako by si Tichého ako hráča predstavil?

Zaujal ma hneď na prvom tréningu. Osobne som ho nepoznal ale referencie mal veľmi dobré. Prišiel z Martina a tam sa s ním ťažko lúčili. Rozhodol sa pre Bytču a asi zavážilo viacero faktorov. Jeho dedo kedysi šéfoval bytčianskemu futbalu a asi jeho názor zavážil. Problémom je, že ide študovať do Košíc a netuším ako zvládne tréningový proces.

Poďme na aktuálne ligové kolo. Čaká nás v podstate derby, po dlhých rokoch sa stretne Bytča s Makovom. Ten po minulej sezóne, keď mu istý čas hrozilo, že zmizne z futbalovej mapy, sa v tejto sezóne skonsolidoval a opäť sa pohybuje v hornej časti tabuľky. Zápas bude mať preto náboj a pre teba bude o to pikantnejší, že predtým ako si zakotvil tu Bytči, si štyri sezóny viedol z pozície trénera práve nášho najbližšieho súpera. Ako vnímaš tento zápas?

Na zápas sa teším a verím, že ukážeme dobrý futbal. Makovské prostredie detailne poznám. Je tam špecifické ihrisko a nesmieme podľahnúť prostrediu. Očakávam, že príde veľa ľudí a bude tam búrlivá atmosféra. Na druhej strane takéto zápasy mám rád, ide o prestíž a je to derby zápas.

Prebehli aj nejaké vzájomné „hecovačky“?

S bratmi Pavlíkovcami, ktorí robia futbal na Makove mám priateľský vzťah. Ich prácu si vážim a rád spomínam na obdobie kedy som tam pôsobil. Mali sme vtedy výborne poskladané mužstvo a len pandémia covidu nás zastavila. „Hecovačky“ určite budú po zápase. Ten kto prehrá bude to mať pol roka ťažké (úsmev).

Od sezóny 2025/26 čaká III. ligy na Slovensku ďalšia reorganizácia, ktorej hlavným cieľom bolo, aby sa zrušili farmy mužstiev a ak budú mať kluby záujem, môžu ako náhradu fariem vytvoriť vlastné „B“ mužstvá. Podľa mojich informácií by tak mohli z „našej“ súťaže postúpiť až štyri mužstvá. Pomýšľa sa v klube na to, že by Bytča za takýchto podmienok skúsila zabojovať opäť o level vyššie?

Vôbec sa tým nezaoberám. Sústredím sa na najbližší zápas. Ak všetky futbalové akadémie využijú možnosť vytvorenia B družstva vychádza mi to, že aj tak postúpi iba jeden z tejto súťaže. Naše možnosti si vyhodnotíme po jesennej časti. Pre mňa je prioritou získanie UTM pre mládež, aj keď chápem, že každého fanúšika bytčianskeho futbalu by posun o level vyššie určite potešil.